Hoe maak je een schermafdruk in Windows en iOS (Apple)?

Als je iemand anders wilt laten zien wat jij op jouw scherm ziet is het handig om een schermafdruk te maken i.p.v. een foto te maken van je scherm.
Het lijkt zo makkelijk om een foto te maken van je scherm en die dan door te sturen, het probleem is chter dat een foto van een scherm nooit zo duidelijk is als een echter schermafdruk (ook wel printscreen genoemd).

In dit artikel leggen we je uit hoe je een schermafdruk maakt in Windows en iOS (Apple).

EEN SCHERMAFDRUK MAKEN IN WINDOWS

in Windows zijn er verschillende manier om een schermafdruk te maken.

De eenvoudigste manier is met de ‘Print Screen’ knop als je die hebt. Let op, afhankelijk van het toetsenbord dat je hebt, heet dit Prt Scr, Print Screen, Prt Scrn, etc.
Deze knop kun je in de bovenste rij van je toetsenbord vinden. Op sommige toetsenborden werkt deze knop samen met de Fn (Functie toets: dus Fn toets en Prt Scr toets tegelijkertijd).

Je hebt verschillende varianten:

• Druk Prt Scr. Dit kopieert je hele scherm naar je klembord. Je kan dit dan in een willekeurig programma plakken (CTRL-V), zoals Paint of Word.
  • Druk ALT + Prt Scr. Dit kopieert het actieve window naar het klembord. Je kan dit dan weer in een ander programma plakken.
  • Druk Windows toets + Prt Scr. Dit slaat je hele scherm op als een afbeeldingbestand die je terug kunt vinden in de ‘Afbeeldingenmap’, in een submap ‘Schermafdrukken'(Screenshots).
  • Druk Windows toets + Shift + s. Je scherm wordt dan minder fel en je muisaanwijzer wijzigt. Je kan dan een gedeelte van je scherm slepen om een afdruk van te maken. Je schermafdruk wordt dan gekopieerd naar het klembord, en die kan je dan weer in een ander programma plakken. Of je klikt op het popup-schermpje in de rechteronderhoek wat ‘Snip & Sketch’ opent:

Met Snip & Sketch kun je je schermafdruk een beetje bewerken. Denk hier aan markeren en tekenen. Hier kun je ook je schermafdruk opslaan.

In de instellingen van Snip & Sketch kun je aangeven dat je wilt dat je Print Screen knop Snip & Sketch opent.

Nu kun jij eenvoudig schermafdrukken maken in Windows en hoef je nooit meer een foto van je scherm te maken.

EEN SCHERMAFDRUK MAKEN IN IOS (APPLE)

Je kunt verschillende toetscombinaties op de Mac gebruiken om afbeeldingen van het scherm te maken. De bestanden worden op het bureaublad bewaard.

????Tip: Om een schermafbeelding te kopiëren, zodat je deze bijvoorbeeld in een e-mail of naar een ander apparaat kunt plakken, houd je de Control-toets ingedrukt terwijl je op de andere toetsen drukt. Je kunt bijvoorbeeld het hele scherm kopiëren door op Shift + Command + Control + 3 te drukken.

TaakToetscombinatie
Het volledige scherm vastleggenDruk op Shift + Command + 3 (⌘ + ⇧ + 3)
Een gedeelte van het scherm vastleggenDruk op Shift + Command + 4 (⌘ + ⇧ + 4) en plaats de kruisvormige aanwijzer ⌖ op de plek waar je de schermafbeelding wilt beginnen. Klik met de muis of het trackpad, sleep over het gebied dat je wilt vastleggen en laat de muis of het trackpad los.
Een venster of de menubalk vastleggenDruk op Shift + Command + 4 (⌘ + ⇧ + 4) en druk op de spatiebalk. Verplaats de camera-aanwijzer naar het venster of de menubalk om het gebied te markeren en klik vervolgens.
Een menu en menu-onderdelen vastleggenOpen het menu, druk op Shift + Command + 4 (⌘ + ⇧ + 4) en sleep de aanwijzer over de menu-items die je wilt vastleggen.
Schermafbeelding openenDruk op Shift + Command + 5 (⌘ + ⇧ + 5).
De Touch Bar vastleggenDruk op Shift + Command + 6 (⌘ + ⇧ + 6).

Deze toetscombinaties kun je aanpassen in het paneel ‘Toetscombinaties’ van het paneel ‘Toetsenbord’ in Systeemvoorkeuren.
Kies op de Mac Apple-menu  > ‘Systeemvoorkeuren’, klik op ‘Toetsenbord’ en klik vervolgens op ‘Toetscombinaties’.

Schermafbeeldingen worden bewaard als .png-bestanden en schermopnamen worden bewaard als .mov-bestanden. De bestandsnamen beginnen met ‘Schermafbeelding’ of ‘Schermopname’ en bevatten de datum en tijd.

CONCLUSIE

Nu je weet hoe je schermafdrukken maakt in Windows en iOS, hoef je geen onscherpe foto’s van je scherm meer te maken. De mensen naar wie je je schermafdruk stuurt zullen je dankbaar wezen.